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L’Eton Mess è un dolce tipico della città di Eton, famosa per il suo college universitario ed infatti, questo dessert, viene servito da tradizione durante la gara annuale di cricket tra l’Eton college e l’Harrow school. La parola “mess” che sta per caos/disordine si riferisce all’aspetto del dolce, dove gli ingredienti tipici (fragole, panna e meringa) vengono mescolati tra loro e serviti su un piatto o coppa.
L’Eton mess è un dolce velocissimo da preparare e che offre tante varianti in base alla frutta che avete, potete usare pesche, frutti di bosco, passionfruit… ed unire aromi a vostro gusto…cannella, zenzero, cardamomo… per poi servire il tutto con panna montata e croccante meringa.
Se volete potete fare le meringhe da voi ma il tutto risulta ancor più rapido se usate delle meringhe pronte e le sbriciolate quando componete il piatto. Io ho usato delle mini meringhe che compro in sacchi grandi in un negozio in zona… ottime per guarnire dolci e gelati ed anche per montare l’Eton mess! 😉
- 400 ml di panna da montare
- 3 cucchiai di zucchero a velo
- meringhe
- 350 gr circa di ciliegie
- 3 cucchiai di sciroppo di fiori di sambuco
- 2 cucchiai di zucchero di canna
Denocciolare le ciliegie e metterle in una ciotola a macerare con lo zucchero di canna e lo sciroppo di sambuco. Montare la panna con lo zucchero a velo ed iniziare a comporre le coppe mettendo a strati meringhe sbriciolate, ciliegie con relativo succo/sciroppo e panna montata. Per ogni bicchiere io ho fatto due strati ed ho terminato con delle meringhe. Coprire con pellicola e lasciare riposare in frigo, servire poi con una ciliegia fresca al centro.
Diciamo che la mia è una versione un po’ ordinata dell’Eton mess ;)… volendo potete anche mescolare tutti gli ingredienti, metterli in una coppa grande, lasciar riposare in frigo e servire poi al momento in coppette o piattini singoli.
Cherry and elderflower Eton mess
The gastronomic tour of Great Britain goes on… As you may have read on previous post, our European Community Abc event (a culinary journey through the EC countries) has now stopped in the UK! …we are arrived at the letter J of Jacket Potatoes, famous and traditional english dish that has been preared and posted by our ” ambassador” Alex.
After my beloved crumpets i’m here with another famous and traditional english recipes… A dessert extremely addictive… sooo delicious and sooo easy to make!
Eton mess dates its origin back to the 1930 when it was served at the tuck shop of Eton College. Since then it’s traditionally served at Eton College’s annual cricket game against the Harrow School.
The original recipe calls for strawberries, meringue and cream… But after seeing different versions from many english cooks (Nigella Lawson, Jamie Oliver, Lorraine Pascal, James Martin, etc…) i wanted to try my own twist on classic Eton mess.
I mixed juicy cherries with my loved elderflower syrup (cordial) and prepared the Eton mess with them…. Wonderful!!!
It’s for sure a perfect summer dessert, easy and quick to make that can be tried with different juicy summer fruit… Peaches, raspberries, blueberries or a berry mix…. But also passionfruit or melon… And then it can be flavoured with spices or herbs for an extra aroma… Like lemon balm, cinnamon, cardamom, ginger… we just need to let our creativity free! 🙂
- 400 gr of whipping cream (double cream)
- 3 tbsp of powdered sugar
- Meringues
- 350 gr of cherries
- 2 tbsp of brown sugar
- 3 tbsp of elderflower syrup (cordial)
Remove pit from cherries and place them in a bowl with brown sugar and elderflower syrup. While they marinate whip cream. Prepare the eton mess in cups placing a layer of crushed meringues, cherries with some syrup and whipped cream.
I made two layers and i ended with extra meringues on top. I used some mini meringues i find in shops over here, but normal crushed meringues are fine.
Cover the cups with film and place them in the fridge to chill. Decore with a fresh cherry before serving.
Notes: with these quantities i made two cups and i had some cream left over. There aren’t exact quantities cos it will depend on the cups or glasses you will use to serve it.
My version is a quite tidy… if you want to keep more “messy” mix all ingredients together in a big bowl then spoon it into cups before serving.
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